Streektaol in de winkel - Week 3


Streektaol in de buurtsuper van Grol

Week van 23 t/m 28 november

De zin van de week was:

Aj dommiet in hoes komt en ie bint nog wat vergeten, dan moej ’t vortdaolijk even opschrieven. Wat mus ie ok maor weer hebben? Oh jao, een pak tweibakken en een fles edik.

Wanneer je straks thuiskomt en je bent nog wat vergeten, dan moet je dat direct even opschrijven. Wat moest je ook maar weer hebben? Oh ja, een pak beschuit en een fles azijn.

De meesten hadden “dommiet” wel goed vertaald. Het juiste woord is “straks”, maar heb je nu “zo meteen” ingevuld, dan rekenen we dat niet fout. En we komen meer synoniemen tegen.

“Tweibakken” was wel heel lastig, maar wanneer je weet wat ze in Duitsland tegen beschuit zeggen, dan had je het geweten. In ieder geval is “al sla je me dood” niet het juiste antwoord.

En “edik” is geen ”yoghurt”, maar “azijn”.

“Vortdaodelijk” is “direct”of “dadelijk”. Hierbij heeft het nederlandse dadelijk twee betekenissen. De eerste is volgend Van Dale direct en de tweede straks. We nemen dan maar aan dat de eerste wordt bedoeld.

Kritisch word je wanneer je meerdere bijna hoede antwoorden hebt. Dan is “Wat mus ie” toch echt “Wat moest je (of jij)” en niet “Wat moest ik”. En bij “even opschrieven” is in de vertaling het woord “even” niet meegenomen. Kleine dingen, maar je moet dan wel iets scherper zijn.

Je zult maor de gelukkige wezen. Oet de goede inzendings is Roely Sijbring de gelukkige winnaor worden. Weer iene die der met een schier priezenpakket vandeur giet.

 

Week 3 Roely klein

Vlnr: Mariska, René en Roely

Priezen klein

De priezen van het Huus van de Taol wordt anvult met priezen oet de winkel en zo onstiet der een nuver pakket van de week.

Metwarking deur De Groller Bok en Jan Hartlief naomens het Huus van de Taol

Over grolloo.com

Het aantal bezoekers op www.grolloo.com neemt nog steeds toe. Met bijna 42.000 bezoekers in 2016 mogen we heel tevreden zijn (een derde van dit aantal zien we in juli, de maand van het bluesfestival).

Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de informatie. Een deel van de verenigingen bezit een eigen website. De webmaster onderhoudt voor een aantal verenigingen hun webpagina.

Grolloo, een dorp waar nog reuring is. Grolloo is rijk aan verenigingen en gelukkig ook nog vele bedrijven. Op deze site veel informatie over deze verenigingen en hun vele activiteiten. Ook vindt u hier de bedrijven, gevestigd in en om Grolloo.

Onder de link "Downloads" kunt u b.v. de jaaragenda en de lijst met secretariaten van de verenigingen vinden.

Kijk ook eens onder "Activiteiten" of "Activiteitenkalender" voor nog meer informatie.