Liberation Route Europe door Grolloo

logo LREtravel LRE

Liberation Route Europe (Bevrijdingsroute Europa) is een transnationaal gedenkteken. Een route die herdenkingsplekken en verhalen uit heel Europa met elkaar verbindt.

In juni van dit jaar zijn Henk Zeelenberg en ik naar de Boerhoorn geweest op uitnodiging van de stichting die zich tot doel heeft gesteld een route samen te stellen van Italië en Normandië tot Berlijn. Men wil zoveel mogelijk plaatsen van betekenis tijdens de bevrijding opnemen in de route.
Men had een route in gedachten welke in ieder geval kamp Westerbork meeneemt en dan richting het monument voor de gevallen Franse Parachutisten in Assen zou gaan.

Er waren contacten met de gemeente Aa en Hunze en mede door het verzoek van de gemeente werden mensen uit verschillende plaatsen in de gemeente uitgenodigd eens te horen wat er speelde en of dorpen uit Aa en Hunze iets zouden kunnen bijdragen.

Wij hebben met het verhaal uit Grolloo kunnen bereiken dat men nu de keuze heeft een route te volgen vanaf kamp Westerbork via de Halkenbroeken, Grolloërveen, “Paasvuurbosje”, Kerkhof, Vredesboom, Middenstreek, Amerweg, Berenkuil, Vredenheim, om aan te sluiten op de route in Ekehaar.

Niet alle verhalen kunnen worden opgenomen in de route zelf, maar middels QR-codes kunnen we zelf de route uitbreiden. Op dit moment is het voorstel de volgende zaken op te nemen in de route:
• de Franse para’s (locatie: uitkijktoren)voorbeeld plaquette LRE
• de bomkrater (locatie: vlonderbrug);
• brandende boerderijen / huizen (locatie: zicht op Grollerholt);
• NSB’ers in het dorp (locatie: Huis van destijds Van der Wal);
• Oorlogsgraf vader en zoon Klaassens uit Schoonloo(locatie: begraafplaats);
• Vredesboom in het centrum.

Wij hebben nog voorgesteld om in ieder geval de schermutselingen rond villa Servatius (vroegere landhuis De Berenkuil) en de verhalen rond de verdwenen boerderij van de Ter Steeges mee te nemen. En de overige verhalen krijgen een verwijzing middels een plaquette die we zelf willen plaatsen.

In Europa zullen naar onze inschatting enkele honderden LRE plaquettes worden geplaatst ten teken dat een locatie is opgenomen in deze LRE. Wij gaan er van uit dat één van deze in Grolloo zal belanden.

Meer informatie hopen we dit jaar binnen te krijgen. We houden u op de hoogte.

Namens 4 mei comité en Old Grol, Bertus Reinders

Over grolloo.com

Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de informatie. Een deel van de verenigingen bezit een eigen website. De webmaster onderhoudt voor een aantal verenigingen hun webpagina.

 Grolloo, een dorp waar nog reuring is. Grolloo is rijk aan verenigingen en gelukkig ook nog vele bedrijven. Op deze site veel informatie over deze verenigingen en hun vele activiteiten. Ook vindt u hier de bedrijven, gevestigd in en om Grolloo.